De giftigaste ingredienserna i hundschampo och hur man undviker dem

Vi groomar våra hundar eftersom vi bryr oss om dem och har deras bästa i åtanke. Grooming är en viktig del av din hunds hälsovård. Det hjälper till att hålla deras hud fuktad och ren, deras päls mjuk och naturligtvis bidrar det till den ikoniska hunddoften. Men din nuvarande groomingrutin kan skada din hund utan att du ens vet om det.


Precis som med våra egna schampon, tvålar och hårvårdsprodukter, är hundschampon ofta fyllda med giftiga ingredienser. Att försöka läsa ingredienslistan på en hundschampo-flaska kan kännas som att dechiffrera en kryptisk kod. Att kunna upptäcka dessa skadliga kemikalier och förstå vilka ingredienser som är säkra är avgörande för att skydda ditt husdjur och se till att allt som används är fördelaktigt för deras hud, päls och övergripande hälsa.

Vi har sammanställt de mest giftiga ingredienserna i hundschampo och hur du undviker dem. Dessutom har vi inkluderat några säkra och effektiva ingredienser att leta efter istället!

De vanligaste giftiga ingredienserna i hundschampon

giftiga ingredienser i hundschampo

Kontrollera alltid ingredienslistor för dessa giftiga ämnen.

1. Formaldehyd

Trots att du sällan kommer att se ordet formaldehyd i din hundschampos ingredienslista, är det ofta dolt under andra namn. Groomingprodukter för djur använder ofta formaldehyd som konserveringsmedel, men det kan ge din hund  blåsor, torka ut huden och bli otroligt kliande. De vanliga namn du kan se formaldehyd listat som är:

  • Diazolidinylurea
  • Imidazolidinylurea
  • Quarternium-15

2. Isopropylalkohol

Isopropylalkohol (ofta kallad gnuggalkohol) kan ofta hittas i djurvårdsprodukter. Som du kan tänka dig är detta ämne mycket uttorkande för både päls och hud. Det gör också huden mer porös, vilket gör det lättare för andra giftiga ämnen att absorberas genom huden. Det kan också listas som SD Alcohol 40 eller SD-40. Ämnet ska inte förväxlas med Oleylalkohol, som är säkert att använda.


3. Cocamide MEA

Cocamide MEA används i hundschampon för att göra dem tjocka och skummande. Även om kokosfettsyror används i processen för att göra Cocamide MEA, är det inte en naturlig ingrediens (trots att det ofta marknadsförs som en). Det är tillverkat med en syntetisk kemikalie som kallas monoetanolamid (MEA). Studier har visat att MEA i sig själv är irriterande och korrosivt, frätande, och Cocomide MEA är giftigt när det inhaleras i aerosolform. Det är definitivt något du inte vill använda på hundens hud.


4. Etylaminföreningar

Dietylamin (DEA) och Trietylamin (TEA) är båda etylaminföreningar som, likt MEA, är emulgeringsmedel och hjälper till att göra schampo skummande. Båda föreningarna har kopplats till levercancer, och DEA är också kopplat till hormonstörningar, levertumörer och uppsamling i njurar och lever, vilket orsakar organskador.


5. Parabener

Parabener används också som konserveringsmedel i många hundvårdsprodukter. De är kända för att ackumuleras i kroppen och över tid kan leda till cancer, reproduktionsproblem och östrogenstörningar. Ibland listas parabener under olika namn, inklusive:

  • Butylparaben
  • Propylparaben
  • Methylparaben

I princip, om det har ordet "paraben" i det, undvik det


6. Ftalater

Ftalater används i hundvårdsprodukter för att hjälpa till att binda doften till resten av ingredienserna. Problemet är att de är hormonstörare, vilket kan orsaka allvarliga problem för din hunds endokrina system. Internationella forskningsbyrån för cancer (IARC) har listat ftalater som cancerframkallande. Ftalater kan också hittas i vinylgolv och används för att mjukgöra plast. Jag vet inte hur du tänker men jag skulle inte vilja ha det på min, eller min hunds, hud.


7. Polyetylenglykol (PEG) & Propylenglykol (PPG)

Polyetylenglykol (PEG) är en substans som används för att hjälpa till att behålla fukt och vatten. Det används ofta i laxermedel, som bläcklösningsmedel för skrivhuvuden och för att hjälpa till att göra stora, hållbara tvålar bubblor i hundschampo. Det är en syntetisk ingrediens som tillverkas av petroleum och kan vara mycket hård mot päls och hud. Dessutom är det känt som en penetrationsförstärkare, vilket innebär att det uppmuntrar absorptionen av andra skadliga kemikalier i hundens blodomlopp.

Propylenglykol (PPG) är en kemikalie som används i kosmetika för att säkerställa att de behåller sin konsistens. Det förhindrar att produkter smälter eller fryser, men det kan också göra huden mer porös, vilket möjliggör att skadliga ämnen kan nå in i  hundens blodomlopp. Det kan också orsaka hudirritation, och Environmental Working Group har lagt till PPG på listan över kemikalier som orsakar måttliga hälsoproblem.


8. Sulfater

Natriumlaurylsulfater eller SLS är otroligt vanligt i många hushållsprodukter, inklusive tandkräm, motoravfettare, golvrengöringsmedel, tvålar och hundschampon. Toxiciteten hos sulfater har uppmärksammats i medierna på sistone och det är en av de största förbrytarna när det gäller giftiga kemikalier som finns i produkter vi använder dagligen. Det finns många olika typer av sulfater, inklusive natriumlaurylsulfat, natriumlaurethsulfat och ammoniumlaurethsulfat. Sulfater är ytaktiva medel som fungerar som skumdämpande eller emulgeringsmedel för att hjälpa till att rengöra smuts och olja från huden. Även om de kan vara effektiva rengöringsmedel, är de extremt uttorkande. Sulfater kan också innehålla etylenoxid, vilket IARC har listat som cancerframkallande.


9. Syntetiska dofter

Syntetisk doft används ofta för att dölja lukten av kemikalier. Om det finns en doft i ditt hundschampo bör den komma från växter eller eteriska oljor, men oftast är doften i hundschampo konstgjord eftersom det är billigare. Vad som är ännu värre är att våra hundar har en otroligt skarp luktsinne (50 gånger starkare än människor), så dofter kan vara 50 gånger mer irriterande för deras känsliga näsor. Vissa syntetiska dofter är också kopplade till reproduktiv toxicitet och cancer.

Det skrämmande med doft är att en produkt kan innehålla många olika syntetiska dofter, men de behöver inte anges separat i ingredienslistan. Om du ser konstgjorda eller syntetiska dofter i ingredienslistan är det bäst att inte använda produkten. 

giftiga ingredienser i hundschampo

Vi åtar oss att aldrig använda några otäcka kemikalier i några av våra produkter - någonsin!

10. Mineraloljor

Mineralolja låter kanske inte som en otäck kemikalie, men det kan ha en negativ påverkan på hundens hud och päls. Mineralolja är en kolväte som erhålls genom raffinering av petroleum. Inte bara är processen skadlig för miljön, utan produkten själv skapar beläggningar på huden som och det leder till klåda och utslag. Dessutom kan den förhindra ny pälsbildning eftersom den täpper till hårsäckarna och förhindrar hudens förmåga att utsöndra toxiner eller producera sebum, vilket är viktigt för hudens smörjning och skydd.


11. GMO:er

Hundschampon som innehåller GMO:er kan sätta hundens övergripande hälsa i riskzonen. Om husdjursprodukter innehåller genetiskt modifierade ingredienser, absorberar hundens hud dem i sitt blodomlopp, och det inkluderar de kemikalier och bekämpningsmedel som har sprutats på dem. Detta kan leda till hudirritation, allergier och magproblem. Några av de vanligaste GMO:erna som du bör vara uppmärksam på i hundschampon inkluderar raps- eller sojaolja, xantangummi, majstärkelse, aminosyror och natriumcitrat.


12. Kiselämnen

Kiselämnen används i hundschampon och andra husdjursprodukter för att göra pälsen silkeslen och mjuk. Problemet med kiselbaserade ingredienser är att de är mycket svåra att ta bort och kommer att byggas upp på din hunds päls och hud. Detta täpper till porerna och förhindrar att huden kan andas. Kiselämnen liknar gummi eller plast. De gör pälsen glänsande, men det beror bara på att den är täckt av en plastfilm, inte för att den faktiskt hjälper håret. Kiselämnen kan listas som Dimetikon, Cyklometikon, Amodimetikon, Fenyltrimetikon och Dimetikonol.


5 säkra ingredienser att använda i hundschampo

säkra ingredienser att använda i hundschampo

Dessa ingredienser är både säkra och fördelaktiga för din hunds hud och päls.


1. Aloe Vera

Aloe Vera är ett utmärkt naturligt alternativ för att lugna irriterad hud och främja läkning av mindre sår och skrapsår. Dess naturliga fuktgivande egenskaper hjälper också till att hålla huden hydratiserad och hälsosam. Det är en antiinflammatorisk och antibakteriell växt som är säker att använda på din hund.


2. Havre

Havre har antiinflammatoriska egenskaper som kan lindra klåda och irritation. Det fungerar också som ett naturligt rengöringsmedel och hjälper till att ta bort överflödigt olja och smuts utan att torka ut huden.


3. Mandelolja

Mandelolja är en naturlig olja som är rik på vitamin E och fettsyror. Det fungerar som en naturlig fuktighetskräm som hjälper till att återfukta torr hud och päls, och det kan hjälpa till att lugna klåda och irritation. Mandelolja har också antiinflammatoriska egenskaper.


4. Ringblomma

Ringblomma är en annan växt som har antiinflammatoriska och läkande egenskaper. Det kan hjälpa till att lugna kliande eller irriterad hud och främja läkning av sår eller små skärsår. Ringblomma är mild nog att användas på känslig hud.


5. Kamomill

Kamomill är en mild ört med antiinflammatoriska och lugnande egenskaper. Det kan vara användbart för att lugna klåda och irritation samt främja läkning av mindre sår och hudproblem.


Att byta till naturligt hundschampo

Att byta till naturligt hundschampo är en enkel men kraftfull förändring du kan göra för att förbättra din hunds hälsa och välbefinnande. Genom att undvika giftiga kemikalier och istället använda säkra och naturliga ingredienser, kan du hjälpa din hund att upprätthålla en hälsosam hud och päls, samtidigt som du minskar risken för potentiella hälsoproblem.

När du letar efter ett naturligt hundschampo, leta efter produkter som innehåller de säkra ingredienserna vi nämnde ovan, som aloe vera, havre, mandelolja, ringblomma och kamomill. Undvik produkter som innehåller giftiga ämnen som formaldehyd, isopropylalkohol, sulfater, syntetiska dofter och mineraloljor.

Vidare kan du också överväga att göra ditt eget hundschampo hemma med hjälp av naturliga ingredienser. Det ger dig full kontroll över vad du använder på din hund och låter dig skräddarsy schampot för deras specifika behov.

Din hund förtjänar det bästa, så var noga med att välja produkter som är säkra, naturliga och fria från giftiga kemikalier. Genom att göra detta kan du hjälpa din hund att se bra ut, lukta fräsch och framför allt hålla sig frisk och glad!