Tips för hållbar hundvård

När det gäller skötseln av våra husdjur har varje beslut vi fattar en inverkan. Som hundfrisörer och djurägare kommer våra husdjurs hälsa och välbefinnande alltid att ha högsta prioritet, men det betyder inte att vi behöver offra planetens hälsa i processen. Det finns en betydande potential för positiv förändring genom våra metoder för hundvård. Djurvårdsbranschen är full av ohållbara metoder, från produkter som innehåller giftiga ingredienser som sipprar ut i våra vattendrag till produkter som är förpackade i plast som hamnar på soptippen. Men det behöver inte vara så.

I den här guiden kommer vi att fördjupa oss i hållbar hundvård och erbjuda värdefulla insikter och omfattande tips för en mer miljömedveten inställning till hundvård. Genom att anamma och implementera dessa tips för hållbar hundvård tillgodoser vi våra husdjurs välbefinnande och bidrar till planetens övergripande hälsa.

Välj biologiskt nedbrytbart, ekologiskt hundschampo och balsam

Kärnan i hållbar hundvård är det avgörande valet av hundvårdsprodukter. De produkter du väljer att använda i din trimsalong eller på dina husdjur hemma kan ha stor inverkan på hållbarheten. Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man väljer ett hållbart schampo eller balsam för hundar, och detsamma gäller för sprayer, krämer och balsam.

Det första steget för att säkerställa att de produkter du väljer att använda på dina hundar också är bra för miljön är att förstå innehållsförteckningarna. Många otäcka och giftiga kemikalier som finns gömda i hundvårdsprodukter hamnar i hundens hud och päls eller spolas ner i avloppet. Hållbara hundschampon och balsam bör innehålla naturliga, biologiskt nedbrytbara och ekologiska ingredienser som är skonsamma mot din hunds hud och dessutom har en minimal miljöpåverkan. Till skillnad från konventionella skötselprodukter med syntetiska kemikalier bryts ekologiska alternativ ned naturligt, vilket minskar deras miljöpåverkan avsevärt.

Sustainable dog grooming tips

Letar du efter produkter som ger fullständiga INCI-listor, inte listar vaga ingredienser.

Hur vet du om ingredienserna är naturliga eller ekologiska? Ofta kan det vara som att läsa ett annat språk när du läser en ingrediensetikett, men lyckligtvis finns det några små knep för att säkerställa att du bara väljer kvalitetsprodukter.

 • Sök efter tredjeparts certifieringar
 • Varje land har olika certifieringsorgan som endast kommer att ge ekologiska certifieringar till produkter som uppfyller strikta kriterier och riktlinjer. Reputabla tredjepartsorganisationer som ECOGEA erbjuder ekologiska certifieringar och kosmetiksäkerhetsrapporter inom EU, medan USDA tillhandahåller ekologiska certifieringar i USA. ECOGEA certifierar att alla Doglyness-produkter är ekologiska och veganska, vilket säkerställer fullständig transparens och att varje kosmetisk formulering vi erbjuder håller högsta standard.

 • Kontrollera INCI-listan
 • Ingrediensgenomskinlighet är viktig när du väljer produkter, så se till att kontrollera företagets INCI-lista innan du köper något. Om de inte tillhandahåller en - undvik dem! INCI står för International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, och även om INCI-namnen kan verka komplicerade, visar de tillverkarens engagemang för transparens och ansvar. INCI-listan gör det möjligt för dig att spåra ursprunget för varje ingrediens för att säkerställa att de är naturliga, ekologiska och säkra att använda på ditt husdjur.

  Gå plastfri

  Ungefär 380 miljoner ton plast produceras årligen, med endast 9% av plasten återvunnen. Tyvärr har det allvarliga problemet med plastavfall utvidgat sig till djurvård. Plastdjurvårdsverktyg, plastförpackningar för produkter, plastleksaker, engångshandskar och plastpåsar används alla inom groomingindustrin och bidrar till en ständigt växande pool av icke-nedbrytbart avfall.

  Gå plastfri med dina hundvårdspraxis. Byt ut plastdjurvårdsverktyg mot de som är tillverkade av hållbara material som bambu eller bokträ. Dessa naturliga material är mycket hållbara på grund av sin snabba tillväxt och förnybarhet. Dessutom är de hållbara, stadiga och långvariga, så de behöver inte bytas ut hela tiden.

  Hållbara tips för hundvård

  Välj varumärken som använder hållbara förpackningslösningar som vår Veganbottle.

  När du väljer vårdprodukter, leta efter de som förpackas utan användning av plast. Välj miljövänliga förpackningar som papper, aluminium eller glas. Eller ännu bättre, välj plastfria, komposterbara förpackningsalternativ som Veganbottle tillverkad av 100% rå komposterbara material som sockerrör, lin, hampa, vass, bagasse, skal, vass, frön, kärnor, träfibrer. Alla Doglyness hundschampo och balsam kommer förpackade i Veganbottles, där flaskor, lock och etiketter kan komposteras industriellt! Vi är engagerade i att vara plastfria på alla områden av vår verksamhet, från produktion till förpackning och leverans.

  Var försiktig med Greenwashing

  I din strävan efter hållbar hundvård kommer du säkerligen att stöta på många exempel på greenwashing. Greenwashing avser praxisen att presentera produkter som miljövänliga när de kanske inte är det. Med den ökande efterfrågan på miljövänliga lösningar använder vissa företag vilseledande marknadsföringstaktiker.

  För att skydda dig från greenwashing, utbilda dig om vanliga vilseledande taktiker och bli en informerad konsument. Vi har faktiskt en hel bloggpost om hur man identifierar greenwashing inom djurvårdsindustrin. Att läsa etiketter noggrant, forska om varumärken och söka efter certifieringar från respekterade organisationer är avgörande steg. Certifieringar från respekterade enheter som Forest Stewardship Council (FSC) eller cruelty-free-utmärkelser från Leaping Bunny kan tjäna som pålitliga indikatorer på en produkts verkliga hållbarhet.

  Stöd småföretag

  Att stödja lokala företag är inte bara en ekonomisk övervägande, det är också en stor del av hållbar hundvård. Det läggs helt enkelt mer omsorg, hänsyn och passion i små företag än större utländska företag. Små företag har ofta mindre skala operationer och leveranskedjor jämfört med stora företag. Detta kan resultera i färre utsläpp relaterade till transport, eftersom produkter kan hämtas och produceras lokalt, vilket minskar den koldioxidavtryck som är förknippad med långdistansförsändelse.

  Små företag har också mer kontroll över sina förpackningsval. De använder troligen minimal och miljövänlig förpackning, vilket minskar mängden avfall som hamnar på soptippar. De fokuserar ofta på kvalitet och hantverk, producerar föremål avsedda att hålla och minska behovet av frekventa utbyten. Detta skiljer sig markant från den "engångs" kulturen som ofta förekommer i större företag.

  Hållbara tips för hundvård

  Stöd små företag som Lisa Hart Grooming, en av våra favoriter!

  Använd hållbara hundvårdsverktyg

  De verktyg du väljer för din hundvårdsrutin har långtgående konsekvenser för hållbarheten. Vi nämnde vikten av att undvika plast ovan, men det finns andra sätt att säkerställa att du använder hållbara hundvårdsverktyg. Att välja energieffektiva trimmers och klippare tillverkade av återvunna material stöder avfallshantering genom att hålla material utanför soptippar samtidigt som efterfrågan på nya resurser minskar. Samma principer gäller för verktyg som hundkrattor, hundklippare, nagelklippare, pin brushes och slicker brushes. Material som japanskt rostfritt stål med Rockwell hårdhetsbetyg på 54-56 kommer att behålla sin kvalitet även efter 100-tals trim!

  Att investera i högkvalitativa verktyg tillverkade av hållbara material kan innebära en något högre initial kostnad, men det är en investering både i ditt husdjurs välbefinnande och miljön. Högkvalitativa verktyg tillverkade av hållbara material tenderar att överleva konventionella alternativ, vilket hjälper till att minska frekvensen av utbyten.

  Anta hållbara groomingpraxis

  Hållbarhet inom hundvård handlar inte bara om produktval; det omfattar ett holistiskt tillvägagångssätt för djurvård. Här är några hållbara hundvårdspraxis du kan införliva i din rutin:

  Kompostering av djurhår: Istället för att kasta bort fällt hundhår, överväg att kompostera det. Djurhår är rikt på kväve och kan läggas till din komposthög för att förbättra markhälsan och stödja växttillväxten. Denna praxis sluter kretsen på avfall genom att omvandla en potentiell olägenhet till en värdefull resurs för din trädgård.

  Miljövänlig tvätt: Vid rengöring av vårdprodukter, handdukar, sängkläder och tillbehör, välj naturliga tvättmedel, fria från giftiga kemikalier. Dessa tvättmedel är formulerade för att minimera deras påverkan på akvatiska ekosystem och vattenförsörjning när de oundvikligen sköljs ner i avloppet. Välj också att lufttorka dessa föremål utomhus när det är möjligt för att minska energiförbrukningen.

  Återanvändbara våtservetter: Engångsartiklar bidrar betydligt till avfall. Byt ut engångsservetter mot återanvändbara alternativ tillverkade av hållbara material. Dessa servetter rengör effektivt din hunds ögon, öron, tassar och andra känsliga områden samtidigt som de betydligt minskar din ekologiska fotavtryck.

  Implementera dessa hållbara hundvårdstips

  Ta löftet för en grönare tassavtryck! Varje val vi gör formar världen våra lurviga vänner ärver. Genom att omfamna hållbara groomingpraxis åtar du dig en ljusare, renare framtid för dina husdjur och planeten. Grooma inte bara - grooma med syfte. Gå med i vår community av miljömedvetna djurälskare idag och gör varje grooming-session till ett steg mot en grönare värld.


  Klicka här för att hitta hållbara groomingprodukter och komma igång!