Hur man känner igen helt naturliga och ekologiska produkter för husdjur

Naturligt? Ekologiskt? Upptäck skillnaden mellan dessa termer och hur du känner igen äkta ekologiska djurprodukter, som varken skadar din eller din hunds hund.

Som djursägare, hur vet du vilken som är den bästa naturliga pälsvårdsprodukten för din hund? Ekologiska djurprodukter kan vara mycket förvirrande för en hundägare att förstå. Många varumärken använder ord som "ekologiskt", "giftfritt", "holistiskt" och "naturligt", men vad betyder de egentligen? För att hjälpa dig navigera i den ibland förvirrande världen av naturliga pälsvårdsprodukter har vi sammanställt en guide till vad som utgör ett ekologiskt kvalitetsschampo och balsam samt hur du väljer den bästa produkten för ditt husdjur.

"Naturliga hundprodukter är inte en ny uppfinning. I tusentals år har människor använt växter och örter för hälso- och hudvårdsändamål. Men många nya kommersiella djursvårdsprodukter har utvecklats de senaste åren och påstår sig vara "naturliga, ekologiska och precis vad din hund behöver". Här på Doglyness strävar vi efter att avliva myterna kring naturliga pälsvårdsprodukter och att enbart producera certifierade, högkvalitativa produkterna för ditt husdjur."
— ANKA HANA SLADOLJEV

Vad är en naturlig ingrediens?
En naturlig ingrediens är helt enkelt en ingrediens som finns i, eller har producerats av naturen - det kan vara från en växt, ett djur eller en mikrobiell källa. En av våra naturliga favoritingredienser här på Doglyness är Aloe Vera-växten, som är utmärkt för att lugna, läka och återfukta huden. Vi använder också oljor som Crambe Abyssinica Seed Oil i våra ekologiska hundschampo och balsam för att bevara hårets elasticitet och naturliga pH-reglerande ämnen som Citric Acid, vanligtvis utvunnen från citroner.

Uppenbarligen ser inte schampot i din flaska ut som dessa råa naturliga ingredienser, så hur produceras de? För att räknas som "naturliga" får dessa ingredienser bara bearbetas med ett begränsat utbud av enkla metoder. Metoderna inkluderar fysiska extraktionstekniker som extrudering eller filtrering eller mikrobiologiska eller enzymatiska metoder. Dessa bearbetningsmetoder säkerställer att de ursprungliga ingrediensernas egenskaper bevaras och inte syntetiseras till något som skulle klassificeras som "icke-naturligt". Naturliga ingredienser kan också vara resultatet av naturligt förekommande biologiska processer eller enkla kemiska reaktioner.

Naturliga ingredienser är de som finns i, eller producerats av naturen och bearbetas genom enkla fysiska metoder, naturliga biologiska processer eller reaktioner

Principen bakom dessa processer är att säkerställa att den naturliga ingrediensen kan tjäna sitt syfte. Utan dessa förändringar skulle de naturliga ingredienserna ensamma inte producera högkvalitativa, effektiva produkter. Ett utmärkt exempel på detta är olivolja. Många av oss använder olivolja regelbundet som mat, och olivolja används också som ingrediens i kosmetika. Men tänk om vi använde samma olivolja som vi lägger på vår sallad som en hårvårdsprodukt - det skulle vara omöjligt att skölja ur, och resultatet skulle vara ett fettigt och svårhanterligt hår! Endast genom att syntetisera olivolja med andra komponenter kan vi använda den som en effektiv naturlig kosmetisk ingrediens.

Bara för att något är naturligt betyder det inte att det är av lägre kvalitet än ekologiskt. I naturen finns många ämnen som kan vara giftiga för djur eller människor. Ibland uppstår bara en mild reaktion, men i vissa fall kan biverkningarna vara mycket värre. Tillverkarna av naturliga pälsvårdsprodukter måste förstå effekterna av de naturliga ingredienserna de använder, för att skapa det mest fördelaktiga resultatet för ditt husdjur.

Användningen av ordet "naturligt" regleras olika runt om i världen. I vissa länder kan termen användas på produktförpackningar även om en minimal mängd naturliga ingredienser utgör den slutliga produkten. Här på Doglyness vill vi att våra hundägare ska känna sig trygga med att våra produkter är ärligt naturliga, vilket är varför alla våra naturliga hundprodukter är certifierade av ECOGEA Institute.

Vad är en ekologisk ingrediens?
En ekologisk ingrediens är en ingrediens som härstammar från levande organismer och innehåller kolbaserade föreningar, som växter. Ekologiska ingredienser måste produceras utan användning av vissa kemikalier som bekämpningsmedel eller tillväxthormoner. Principerna för ekologisk odling inkluderar metoder som skyddar miljön, bevarar biologisk mångfald och främjar hållbarhet. När du väljer en ekologiskt framställd produkt gynnar du miljön och dig själv.

organic pet products

Ekologiska ingredienser är de som härstammar från levande organismer och produceras utan användning av bekämpningsmedel eller tillväxthormoner

Inom ekologisk odling regleras även användningen av kemikalier strikt. Användningen av konstgödsel, bekämpningsmedel och herbicider måste vara minimal, och ekologiska produkter bör innehålla låga mängder föroreningar. Ekologiska bönder har uppfinningsrika produktionsmetoder utan användning av kemikalier, såsom regelbunden växtföljd och användning av frösorter som är resistenta mot skadedjur. Dessa metoder ger stora fördelar för miljön i stort och ger oss högsta kvalitet på ekologiska ingredienser för våra naturliga djursvårdsprodukter.

På Doglyness anser vi att det är viktigt att använda de bästa ekologiska ingredienserna av högsta kvalitet när det är möjligt i våra naturliga hundschampo och balsam. För att uppnå detta ser vi till att alla våra ekologiska ingredienser uppfyller de reglerande standarderna som fastställts av ECOGEA Institute.

Vilka andra ingredienser används i pälsvårdsprodukter?
En av de huvudsakliga komponenterna som används i hundvårdsprodukter som schampo och balsam är vatten: ett kraftfullt ämne som gör att produkterna kan spridas på din hunds päls!

Vatten är en naturlig mineralförening som inte innehåller något kol och kan därför inte kallas "ekologiskt". Men vattnet som används i ECOGEA-certifierade produkter måste uppfylla de allra högsta nivåer av renhet och hygienstandarder, och det klassificeras som en naturlig ingrediens i produktformuleringen. Det faktum att vatten inte är en organisk förening innebär att påståenden som "100% ekologiskt hundschampo" är falska och används för greenwashing.

organic dog products

Vatten, rengöringsmedel, emulgeringsmedel, mjukgörare och konserveringsmedel är några av de andra ingredienserna som behövs för att skapa effektiva produkter för pälsvård

Andra föreningar behövs också för att skapa effektivt naturligt hundschampo, inklusive rengöringsmedel, emulgeringsmedel, mjukgörare och konserveringsmedel. Dessa bidrar alla till att tillverka schampot med de egenskaper vi önskar: en produkt som löddrar bra, rengör ordentligt, sprider sig och sköljer ur snabbt och lämnar pälsen fuktad och fri från statisk elektricitet.

Liksom med vatten kan dessa föreningar inte klassas som "ekologiska" eftersom de inte består av levande ämnen, och det finns inga ekologiska alternativ som kan replikera deras funktion. Men varhelst det är möjligt strävar vi efter att hitta det mest naturliga sättet att införliva dessa egenskaper i våra helt naturliga hundschampo och balsam.

Hur regleras naturliga och ekologiska husdjursvårdsprodukter?
Användningen av termerna "naturlig" och "ekologisk" regleras inte tillräckligt; en tillverkare kan använda dem i reklam för en produkt även om den innehåller bearbetade kemikalier eller potentiellt giftiga ingredienser. Vi finner detta mycket oroande - hundägare bör känna sig säkra med vetskapen om att en produkt som klassificeras som ekologisk endast innehåller icke-giftiga ingredienser. Det bästa sättet att känna sig trygg med att du får den högsta kvalitetsstandarden för produkten är att leta efter en som har blivit certifierad av en reglerande myndighet.

organic pet products

Vi är ECOGEA-certifierade och stolta över det

Här på Doglyness är vi stolta över att ha våra produkter certifierade som ekologiska och naturliga av ECOGEA Institute. För att få ECOGEA-certifiering var vi tvungna att uppfylla följande kriterier:

  • Skapa en produkt som består av minst 95% naturliga ingredienser.
  • Använd en minimal mängd ekologiska ingredienser, vilket varierar beroende på produktkategori.
  • Använd miljövänliga och hållbara processer i alla produktions- och förpackningsstadier.
  • Följ strikta begränsningar för de syntetiska tillsatser som används när det inte finns några naturliga alternativ tillgängliga.

Vi är mycket stolta över att ha överträffat dessa kriterier på många sätt: våra ECOGEA-certifierade Doglyness pälsvårdsprodukter består av mer än 98% naturliga och 25% ekologiska ingredienser. Vill du veta mer om våra ingredienser? Du kan få tillgång till hela listan på den här dedikerade sidan inom vår webbplats.

På Doglyness bekämpar vi greenwashing
Vi ser att regler kring tillverkningen av naturliga och ekologiska djurvårdsprodukter kan vara ganska vag och de varierar också från land till land. Företag kan märka sina produkter som naturliga och ekologiska utan någon certifiering, vilket innebär att de kan innehålla endast en liten del av ekologiska ingredienser tillsammans med alla giftiga kemikalier du har försökt undvika. Denna typ av marknadsföring kallas greenwashing - falska miljöpåståenden som företag gör för att sälja en produkt.

En av fördelarna med att ha våra helt naturliga hundschampo och balsam certifierade av ECOGEA är att de har en strikt policy mot greenwashing. Ecogea tillåter inte att ett företag enbart registrerar en eller två produkter som ekologiska och sedan använder denna certifiering för att grönmåla resten av produktserien, som kanske inte uppfyller de ekologiska kraven.

Miljöreferenser
Människor som är intresserade av att använda naturliga och ekologiska produkter letar ofta efter mer än bara en produkt och är mer intresserade av att leva på ett miljövänligt och hållbart sätt. Användning av ekologiska ingredienser, som vi redan har diskuterat, medför fördelar för miljön genom de strikta regleringsstandarderna för ekologiska bönder. Men produkten är inte hela historien - vad sägs om flaskan och förpackningen den kommer i? Att välja att leva hållbart innebär att vi bör överväga de miljöaspekter av våra köp och alla de naturliga fördelarna för våra husdjur.

organic dog products

Veganbottles® följer EN13432-standarderna eftersom de är tillverkade av biologiskt nedbrytbara råmaterial

Det är ingen hemlighet att plastavfall orsakar enorm skada på vår planet, inte bara som skräp utan också genom de processer som används för att tillverka den i första hand. Här på Doglyness är vi mycket glada att vara det första varumärket inom husdjursbranschen som använder en patenterad Veganbottle®, tillverkad av 100% biologiskt nedbrytbara råmaterial. Vi har också sett till att vi inte använder någon plast eller icke-hållbar material i produktion, förpackning, frakt och lagring av våra produkter.

Mer om detta kommer snart!
Nu när du har en bättre förståelse för vad naturliga och ekologiska djurvårdssprodukter är, är du förmodligen intresserad av att lära dig mer om varför du bör välja dessa för din hund. Vår nästa blogg kommer att titta på de enorma fördelarna med att använda högkvalitativa, helt naturliga hundschampo och balsam på ditt husdjur. Vi kommer också att undersöka de möjliga skadliga effekterna av att använda lågkvalitativa produkter, som kanske vilseleder om deras ekologiska eller naturliga egenskaper. Som husdjursägare har vi alla möjlighet att välja hur vi ska ge den högsta vårdstandarden för våra älskade husdjur och oss själva. Vi är här för att hjälpa till att sprida sanningen och utbilda om vad vi gör och hur. Om du har några frågor eller kommentarer kan du skriva till oss när som helst.