5 tecken på att din hund behöver byta till ett naturligt hundschampo

I djuraffärens gångar svämmar det över av pråliga flaskor som utlovar skinande, rena och otroligt glansiga pälsar för din hundkompis, men precis som schampon för människor varierar kvaliteten på produkter för pälsvård enormt, och vissa kan göra mer skada än nytta.

Att välja ett hundschampo av hög kvalitet handlar inte bara om estetik; det har också stor betydelse för din hunds allmänna hälsa och komfort. Men vad gör egentligen naturliga hundschampon till ett bättre alternativ än andra, och hur vet du ens vad naturligt betyder? Är det rätt val för din hund att byta till ett naturligt hundschampo?

De flesta kommersiellt tillverkade hundschampon använder en blandning av giftiga och skadliga ingredienser för att uppnå önskad effekt - allt från sulfater som avlägsnar all smuts och olja från pälsen till silikoner som ger hårfollikeln konstgjord jämnhet och glans. Naturliga hundschampon använder däremot växtbaserade ingredienser från naturen, som hjälper till att fylla på och reparera päls och hud, vilket leder till betydande långsiktiga fördelar.

Om du tvekar mellan de bästa alternativen för pälsvård finns det några tydliga tecken på att din hund behöver byta till ett naturligt hundschampo. Låt oss utforska de 5 bästa tecknen på att din hund skulle dra nytta av helt naturliga, ekologiska produkter för pälsvård.

Natural dog shampoo

De 5 viktigaste tecknen på att det är dags att byta till ett naturligt hundschampo

1. Hudirritation och allergier

Hudproblem hos hundar är mycket vanliga och står för över 12 % av de diagnostiserade sjukdomarna hos hundpopulationen, baserat på veterinärdiagnoser. Eftersom denna siffra endast omfattar husdjur som fysiskt har varit hos veterinären, är det faktiska antalet sannolikt mycket högre! Mild hudirritation och allergier går ofta odiagnostiserade, med oroliga ägare som istället försöker hantera dem med produkter från djuraffären.

Tyvärr orsakas många hudproblem ofta av irriterande ämnen i topiska produkter i första hand, vilket skapar en cykel som är svår att bryta. Många kommersiella hundschampon innehåller hårda syntetiska ingredienser, artificiella dofter och syntetiska tillsatser som tar bort de naturliga oljorna från hundens hud, vilket leder till ökad torrhet, klåda och rodnad. Hundar med känslig hud är särskilt utsatta för dessa problem, och upprepad exponering för sådana föreningar kan förvärra befintliga problem eller utlösa allergiska reaktioner.


Naturliga hundschampon innehåller däremot lugnande ingredienser som aloe vera, kamomill och kolloidal havre. Dessa milda ingredienser har återfuktande och antiinflammatoriska egenskaper, vilket ger naturlig lindring till irriterad hud. Med tiden kan naturliga och ekologiska hundschampon reparera de skador som orsakats av syntetiska produkter, vilket resulterar i smidig, återfuktad hud och en naturligt tjock, glänsande och päls med mycket lyster.

2. Överdriven fällning och tråkig päls

Att tappa hår är en naturlig och normal process, även om det kan vara mycket frustrerande om du har en mycket lurvig hund! När hunden fäller faller gamla och skadade hårstrån av och ersätts av nya, friska hårstrån. Överdriven fällning tillsammans med en matt och glanslös päls kan dock tyda på att det är dags att byta till ett naturligt hundschampo.

Varje hårstrå på hundens kropp har en viss livslängd, men den kan förkortas av skador från syntetiska ingredienser i kommersiella hundschampon. Hårda kemikalier, artificiella färgämnen och dofter berövar pälsen dess naturliga oljor och gör den torr, skör och mer benägen att tappa hår. Förutom ökad håravfall kan du också märka att pälsen är matt och grov.

Naturliga hundschampon rengör varsamt huden från smuts utan att avlägsna nyttiga oljor från pälsen. De innehåller närande oljor som kokos-, jojoba- och olivolja, rika på vitaminer och fettsyror som är viktiga för att bibehålla en frisk hud och päls. I stället för att avlägsna oljor från pälsen ger ingredienserna i naturliga hundschampon djup återfuktning, stärker hårsäckarna och minimerar skador, vilket minskar för tidig håravfall.

3. Kvarstående lukt trots bad

Har du någonsin upplevt att din hund har en obehaglig eller ihållande lukt, trots att den badas regelbundet? Det låter kanske konstigt, men det där väldoftande hundschampot du köpte i djuraffären kan vara roten till problemet!

Även om vissa hundar säkert luktar mer än andra, bör deras naturliga doft inte vara så stark att du känner lukten av dem innan de kommer in i rummet. När du använder konventionella schampon kan din hund lukta fräsch och ren i en dag eller två efter badet, men obehagliga lukter kan snabbt komma tillbaka.

Natural dog shampoo for odor

Om lukten kvarstår även efter att du badat kan det vara ditt nuvarande schampo som är boven i dramat

Skälen till detta är tvåfaldiga - för det första maskerar artificiella doftämnen tillfälligt obehagliga lukter snarare än att ta bort dem, och dess effekt kan avta snabbt. För det andra kan starka kommersiella schampon störa den känsliga balansen mellan bakterier och jästsvampar på hundens hud, förvärra hudproblem och bidra till den obehagliga doften.

Å andra sidan utnyttjar naturliga hundschampon kraften i organiska föreningar med naturliga deodoriserande egenskaper. Ingredienser med antibakteriella och svampdödande egenskaper, som tea tree-olja och eukalyptus, hjälper till att eliminera luktkällorna snarare än att bara täcka över dem. Naturliga hundschampon ger en långvarig lösning på ihållande och obehaglig hundlukt genom att ta itu med grundorsaken, snarare än att maskera problemet.

4. Beteendeförändringar under bad

Att bada hunden ska ju vara roligt, eller hur? Men om din hund börjar darra vid åsynen av badrummet, eller om din vänliga lokala hundfrisör inte kan dölja sin oro när du kliver in genom dörren, kan det vara valet av schampo som är problemet.

Vi vet alla att hundar har ett mycket känsligt luktsinne. Med över 40 gånger fler doftreceptorer än människor är varje andetag en intensiv sensorisk upplevelse, vilket kan ha en enorm inverkan på deras beteende. När det är dags för bad kan de konstgjorda dofterna i syntetiska djurvårdsprodukter vara överväldigande för hundens känsliga luktsinne, vilket leder till ångest, stress och "dåligt" beteende. Tecken på obehag under badningen kan vara överdrivet gnäll, darrningar, försök att fly eller aggression.

Det betyder inte att alla konstgjorda dofter är osäkra eller dåliga, men dofter kan innehålla hundratals olika ingredienser som inte behöver anges på etiketterna. Naturliga hundschampon innehåller istället milda, växtbaserade dofter som lavendel, kamomill eller aloe vera. Dessa naturliga dofter ger en mer subtil och behaglig arom och kan till och med ha en lugnande effekt på hundar. Användningen av lugnande dofter kan bidra till att skapa en mer avkopplande badupplevelse, minska stress och göra badtiden till en mer njutbar aktivitet för dig och din hund.

5. Miljömässiga och etiska överväganden

Det är olyckligt att hundens bad kan skada miljön, men när hundschampo hamnar i avloppet kommer det ut i vårt vattensystem, läcker ut i vattendrag och hotar vår planets känsliga ekosystem. Att välja ett naturligt och ekologiskt hundschampo kan minska miljöavtrycket, eftersom de innehåller biologiskt nedbrytbara ingredienser som är skonsammare mot planeten. För att ta det ett steg längre, ger varumärken som minskar eller eliminerar sin användning av plast ett extra lager av miljömedvetenhet. På Doglyness förbjuder vi alla plastmaterial som används i produktion, förpackning, frakt och förvaring.

Många konventionella produkter för sällskapsdjur innebär dessutom djurförsök och kan även innehålla ingredienser som härrör från djur. Att välja vegan-produkter, fria från all sorts grymhet säkerställer att inga djur har kommit till skada när produkterna skapats. Här på Doglyness manifesterar vi detta engagemang genom att tillhandahålla etiska, veganska och fria rån grymhet alternativ för medvetna djursägare.

Natural dog shampoo for environment

Toxiner i syntetiskt hundschampo läcker ut i våra vattendrag

Är det verkligen naturligt?

Det är viktigt att nämna att reglerna kring termen "naturlig" är mycket vaga, vilket innebär att marknaden är fylld med företag som kallar sig "naturliga". Märken för hundschampo kan påstå sig vara naturliga samtidigt som de innehåller ingredienser som är skadliga för hundens päls och hud. Även om ett hundschampo använder naturliga ingredienser kan det innehålla sulfater och silikoner. Naturliga hundschampon ska alltid vara sulfatfria och använda ytaktiva ämnen som inte härrör från petrokemikalier. Dessutom kan ett schampo vara märkt "SLS FREE" men istället använda ytaktiva ämnen av petrokemiskt ursprung, vilket är ännu värre.

Dessutom bör du leta efter naturliga hundschampon som använder emulgatorer och emulgeringsmedel tillverkade av icke-syntetiska ingredienser, såsom Candelillavax (från Candelillabusken) eller Sorbitan Olivate (från olivolja). Att bara ha en eller två ekologiska ingredienser gör inte ett helt schampo naturligt. Om du är osäker, leta efter företag med tredjepartscertifieringar som validerar deras påståenden. Ecogea anger till exempel hur stor andel naturliga ingredienser som krävs för att ett schampo ska kunna märkas som naturligt och ekologiskt, eftersom det är en betydande skillnad mellan de två.

Dags att byta till ett naturligt hundschampo?

Som en medveten djursförälder kan vikten av genomtänkta val av skötselprodukter inte överskattas. Oavsett om det gäller att hantera hudirritationer och allergier, bekämpa överdriven fällning, ta itu med ihållande lukt, säkerställa en positiv badupplevelse eller ta hänsyn till miljöpåverkan från skötselprodukter, är det en självklarhet att byta till naturligt hundschampo.